maandag, 6. juli 2015 - 9:28 Update: 06-07-2015 9:32

Politie Gelderland vordert diverse rijbewijzen in na overmatig alcoholmisbruik

Arnhem

Het warme weer van de laatste dagen nodigde uit om meer te drinken. Helaas betekende dat ook dat sommigen met teveel alcohol op achter het stuur kropen. De politie in Gelderland kwam ze dit weekend tegen bij routinecontroles en ongevallen. In totaal zes bestuurders verspeelden hun rijbewijs.

Bij een ANPR-controle (kentekencontrole) zaterdagmiddag 4 juli in Kootwijkerbroek werd om 13.15 uur een auto gesignaleerd die op naam stond van een fiscale wanbetaler. De 56-jarige man uit Eerbeek werd staande gehouden. Zijn rijbewijs bleek al in 2009 ongeldig verklaard. Bovendien bleek hij onder invloed van alcohol, hij blies op het politiebureau 530 ug/l. Tot slot bleek de auto niet verzekerd en de APK verlopen. De man krijgt een dagvaarding om zich voor de rechter te verantwoorden.

Op de A1 bij Apeldoorn werd zaterdagavond 4 juli een 49-jarige man uit Emmeloord aan de kant gezet na meldingen over zijn slingerende rijgedrag. Bij de Emmeloorder werd een alcoholgehalte van 655 ug/l, ruim drie keer meer dan maximaal is toegestaan voor een ervaren bestuurder. Zijn rijbewijs is ingevorderd.

Na een melding over vernielingen aan auto’s zaterdagavond laat in Beesd troffen agenten op de A2 een 26-jarige automobilist uit Hellouw aan die onder invloed bleek. Met een alcoholgehalte van 695 ug/l voldoende reden om ook zijn rijbewijs in te vorderen. De man wordt er tevens van verdacht bij drie op de Slotstraat in Beesd geparkeerde auto’s vernielingen te hebben aangericht.

In de nacht van zaterdag op zondag  kwam er om 00.20 uur een melding over een gevallen scooterbestuurder aan de Mheenpoortstraat in Elburg. De bestuurder, een 28-jarige man uit Elburg, was zichtbaar flink onder invloed van alcohol en de blaastest bevestigde dit. Aangezien de man mee moest naar het ziekenhuis, in verband met een mogelijk gebroken voet, is bloed van hem afgenomen. Ook in zo’n geval wordt een rijbewijs wel direct ingevorderd.

Dezelfde nacht om 01.00 uur controleerde de politie een 29-jarige automobilist uit Apeldoorn op de Veluweweg in Kootwijkerbroek. De man blies op het politiebureau 590 ug/l. Zijn rijbewijs is ingevorderd.

Met een alcoholgehalte van 1095 ug/l spande een 36-jarige automobilist uit Arnhem de kroon: hij werd zaterdagnacht gepakt op de A18 bij Doetinchem. Agenten zagen hem eerst stilstaan op de vluchtstrook, en even later slingerend wegrijden. Bij een controle viel hij door de mand. Ook deze automobilist moet het voorlopig zonder rijbewijs doen.

Om 02.45 uur in de nacht van zaterdag op zondag werd er een ongeval gemeld aan de Kerkstraat in Giesbeek. Een 16-jarige jongen uit die plaats bleek even een rondje te willen rijden op de scooter van een ander, en reed kort daarna vol tegen een paaltje aan. Hij blies op het politiebureau 740 ug/l, voor een beginnende bestuurder ruim acht keer de norm. Zijn letsel viel mee, de jongen liep vooral een hoop schrammen op. Op een later tijdstip wordt de jongen samen met zijn ouders gehoord over het voorval.

In Culemborg werd in de nacht van zaterdag op zondag omstreeks 02.50 uur door de politie op de A2 een auto aangetroffen die van de weg was geraakt. De bestuurster, een 30-jarige vrouw uit Maasmechelen (B) bleek onder invloed van alcohol. Ze bleek niet in staat tot het volbrengen van een ademonderzoek, daarom werd bloed afgenomen voor een bloedproef. Hangende dat onderzoek wordt het rijbewijs ingevorderd.

Provincie:
Blik op 112: