maandag, 6. juli 2015 - 10:08 Update: 06-07-2015 10:16

Van Basten kiest voor rol als assistent bij Oranje

Van Basten kiest voor rol als assistent bij Oranje
Foto: Archief FBF

(ElfVoetbal-BlikopNieuws) Marco van Basten zit vandaag (maandag) om de tafel met de KNVB om te praten over een functie als assistent van bondscoach Danny Blind. Daarmee zegt hij zijn huidige werkgever AZ al na één jaar vaarwel.

Dat meldt de Telegraaf. Als beide partijen het eens worden zal Van Basten bij het Nederlands elftal worden herenigd met Danny Blind, die Van Basten in zijn tijd bij Ajax naar Amsterdam haalde als technisch manager. AZ blijft achter met een vacature, een dubbelfunctie ziet Van Basten niet zitten. "Nee, een dubbelfunctie ga ik niet doen. Dat is niet te combineren. Als je assistent-bondscoach bent, moet je er bovenop kunnen zitten. Dat gaat niet samen met een baan als assistent-trainer bij AZ", aldus de 58-voudig international vorige week. 

Ruud van Nistelrooy blijft aan als assistent van Blind. Van Nistelrooy had tijdens het WK in 2006 een conflict met Van Basten, maar die werd in aanloop naar Euro 2008 bijgelegd. Van Basten loodste Oranje als bondscoach naar beide eindtoernooien.

Promotie als assistent

Van Basten (50) was tussen 2004 en 2008 bondscoach van het Nederlands elftal. De Utrechter zat daarna nog als eindverantwoordelijke op de bank bij Ajax, sc Heerenveen en AZ, maar besloot in september vorig jaar een stap terug te doen. De druk en stress van het werken als hoofdtrainer werd San Marco teveel. Amper een jaar later staat hij in zijn nieuwe rol voor promotie. De KNVB betaalt in ruil daarvoor AZ een afkoopsom voor zijn nog één jaar doorlopende contract.

Categorie: