maandag, 6. juli 2015 - 10:28 Update: 06-07-2015 22:43

'UWV heeft onvoldoende capaciteit voor oudere fraudemeldingen'

'UWV te druk om duizenden fraudemeldingen te behandelen'
Amsterdam

Vanwege tijdgebrek heeft uitkeringsinstantie UWV ruim 3000 meldingen van uitkeringsfraude niet in behandeling kunnen nemen. Het gaat om meldingen die meer dan twee jaar oud waren en anonieme meldingen ouder dan 20 weken. Dat schrijft Trouw op basis van interne communicatie van het UWV die in handen is van de krant.

De krant schrijft dat de afdeling Handhaving van het UWV het werk niet aan kan. Het UWV zegt dat het om een eenmalige actie gaat, omdat de werkvoorraad te groot is.

Met honderd meldingen die ouder waren dan twee jaar is niets gedaan, zo blijkt uit correspondentie. Volgens het UWV was het 'niet acceptabel' om mensen die een uitkering krijgen nog met een fraudemelding van zo'n lang geleden te confronteren.

2000 anonieme meldingen die ouder waren dan 20 weken werden ook niet behandeld. Het risico van klachten of imagoschade daardoor werd door het UWV als gering ingeschat. 1500 andere meldingen werden gesorteerd op basis van de pakkans. Als de kans klein was om een fraudeur te pakken, werd de zaak terzijde gelegd. Uiteindelijk zijn 140 van de 1500 externe meldingen doorgestuurd naar een andere afdeling voor nader onderzoek

In totaal kwamen vorig jaar zo'n 60.000 fraudemeldingen binnen bij het UWV. De afdeling handhaving had minder tijd per zaak De dienst is druk doende met een reorganisatie. Op de fraude-afdelingen zullen in de komende jaren 300 banen verdwijnen en het aantal inspecteurs wordt teruggebracht van 185 naar 115.

Categorie:
Tag(s):