maandag, 6. juli 2015 - 16:25

Geen ebola geconstateerd bij patiënt Erasmus MC

Geen ebola geconstateerd bij patiënt Erasmus MC
Foto: RIVM
Rotterdam/Roosendaal

De patiënt die afgelopen zaterdag op verdenking van ebola in het Erasmus MC werd opgenomen, heeft geen ebola-infectie. Dit meldt het Erasmus MC maandagmiddag.

Ebolavirus

De isolatiemaatregelen die bij opname werden ingesteld, zijn opgeheven.
Alle protocollen omtrent de opvang en logistiek in het Erasmus MC hebben goed gewerkt, aldus woordvoerders.

Virus

Zondag 5 juli bleken de eerste laboratoriumonderzoeken negatief voor het ebolavirus. Maandag 6 juli werden de resultaten van de tweede test bekend. Ook die waren negatief. De patiënt hoeft niet meer in isolatie te worden verpleegd.

Diagnosticeren

Voor het laboratorium van Viroscience, dat landelijk de testen uitvoert voor ebolaverdenkingen, was het de vierde casus in één week. Arts-microbioloog en viroloog dr. Annemiek van der Eijk: “De afdeling Viroscience in het Erasmus MC is het referentielab van Nederland voor hemorragische koortsen. Dat betekent dat ons laboratorium is aangewezen om de diagnostiek uit te voeren bij alle van ebolavirus verdachte patiënten.”

Aandacht

De media-aandacht voor ebola lijkt enigszins geluwd, maar alertheid blijft geboden, aldus Van der Eijk: “Ebola was tot enkele maanden geleden veelvuldig in het nieuws. De laatste maanden leek het rustiger, maar het is van groot belang alert te blijven, met name bij patiënten die terugkeren uit de risicogebieden.”

Bravis ziekenhuis Roosendaal

De afdeling Spoedeisende Hulp (SEH) van het Bravis ziekenhuis, locatie Roosendaal is na een intensieve schoonmaakbeurt weer volledig in gebruik genomen. Afgelopen zaterdag was bij de Spoedeisende Hulp een patiënt binnengebracht met verdenking van Ebola. In afstemming met de RIVM werd deze patiënt diezelfde dag nog overgebracht naar het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

Categorie:
Provincie: