maandag, 6. juli 2015 - 17:47 Update: 07-07-2015 18:12

Patiënten met diabetes type 2 kunnen beter 'in de kou blijven staan'

Iets kouder beter voor patiënten met diabetes type 2
Foto: Archief EHF
Maastricht

Iets kouder lijkt voor diabetes type 2 patiënten wonderbaarlijke verbeteringen op te leven. Dit meldt de Universiteit van Maastricht maandag.

Wetenschappers van de universiteit hebben met nieuw onderzoek gepubliceerd in Nature Medicine voor het eerst overtuigend aangetoond dat de situatie van mensen met diabetes type 2 aanzienlijk verbetert louter door blootstelling aan een wat koudere omgeving. 

Het zeer opmerkelijke resultaat werd gevonden in een proef met 8 diabetes type 2-patiënten die gedurende 10 dagen tot 6 uur werden blootgesteld aan een temperatuur van 14-15 graden Celsius. Bij diabeten reageren de spieren sterk verminderd op het hormoon insuline waardoor een te hoge bloedsuikerspiegel de gezondheid bedreigt. 

In de succesvolle proef blijkt door de koude de gevoeligheid van spieren voor insuline met gemiddeld 43% te stijgen, waardoor ze meer glucose uit het bloed opnemen. 'Een onverwacht, spectaculair en zeer gunstig resultaat', aldus de onderzoekers die op een veel kleiner effect rekenden. Bovendien werd de bulk van het gunstige effect niet, zoals van tevoren verwacht, veroorzaakt door extra '(bruin)vet-verbranding' maar door effecten op de spier.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):