maandag, 6. juli 2015 - 20:25

Nog negen relschoppers vast Haagse Schilderwijk

Nog negen relschoppers vast Haagse Schilderwijk
Foto: fbf
Den Haag

De rechter-commissaris in Den Haag heeft maandag 6 juli negen Haagse relschoppers in bewaring gesteld. Een van hen, een minderjarige verdachte, werd door de rechter-commissaris geschorst. De overige acht blijven vastzitten. Het is de bedoeling dat een aantal van deze acht verdachten volgende week voor de snelrechter komt. Maandag 13 en woensdag 15 juli zijn er snelrechtzittingen naar aanleiding van ongeregeldheden in Schilderswijk.

De minderjarige verdachte die door de rechter-commissaris geschorst werd, kreeg als voorwaarde voor de schorsing van de rechter een avondklok opgelegd. Hij moet tussen 18.00-08.00 uur bij zijn ouders zijn. De jongen moet zich op een later moment voor de rechter verantwoorden.

Negen voorgeleidingen

​Vier van de negen verdachten die vandaag in bewaring zijn gesteld, werden in de nacht van donderdag op vrijdag aangehouden op verdenking van openlijk geweld tegen de politie. Twee andere verdachten werden de afgelopen dagen aangehouden. Zij werden in opdracht van de officier van justitie buiten heterdaad aangehouden en worden eveneens verdacht van betrokkenheid bij de geweldplegingen in de Schilderswijk vorige week. De drie overige verdachten werden vrijdag 3 juli getoetst en vandaag vervolgens voorgeleid.

Toetsingen

De officier van justitie heeft besloten om twee verdachten, die vrijdag werden getoetst, niet voor te geleiden maar in afwachting van hun rechtszaak heen te zenden. Een van de verdachten kreeg daarbij een gebiedsverbod. De andere niet omdat hij midden in de wijk woont. Het onderzoek naar hun betrokkenheid bij de rellen loopt nog.

Het onderzoek naar de geweldplegingen in de Schilderswijk is nog in volle gang. De komende tijd zullen nog meer verdachten worden aangehouden.