dinsdag, 7. juli 2015 - 8:11 Update: 07-07-2015 18:37

Vrijgekomen geld leenstelsel gaat naar 4000 nieuwe docenten hoger onderwijs

Geld studiebeurs gaat naar extra docenten in hoger onderwijs
Den Haag

Het geld dat vrijkomt doordat studenten straks alles moeten lenen voor hun studie (leenstelsel), wil minister Jet Bussemaker voor het overgrote deel investeren in extra docenten op hogescholen en universiteiten. Op deze manier wil de minister het onderwijs kleinschaliger en intensiever maken. Op termijn kunnen er zeker 4000 nieuwe leerkrachten bijkomen.

Dat valt te lezen in de strategische agenda voor het hoger onderwijs die minister Jet Bussemaker (Onderwijs) vandaag zal presenteren, zo meldt de Volkskrant.

De vier politieke partijen die het leenstelsel bedachten, PvdA, VVD, D66 en GroenLinks, willen flink investeren in het hoger onderwijs. Volgens hen is het aantal studenten zo drastisch toegenomen dat de collegezalen uitpuilen en dat er veel klachten binnenkomen over hogescholen en universiteiten die meer op onpersoonlijke leerfabrieken lijken.

Door de studiebeurzen te vervangen door leningen komt op de lange termijn 620 miljoen euro vrij. De helft wil Bussemaker gebruiken voor nieuwe docenten.

Provincie: