dinsdag, 7. juli 2015 - 13:23 Update: 07-07-2015 13:24

Poging moord tijdens schietpartij Maastricht niet bewezen

Poging moord tijdens schietpartij Maastricht niet bewezen
Foto: SXC
Maastricht

Een 30-jarige man is veroordeeld tot 9 jaar gevangenisstraf voor het overvallen en het beschieten van een man op de openbare weg in Maastricht. Dit heeft het gerechtshof ’s-Hertogenbosch vanochtend beslist. Ook moet de man het slachtoffer een schadevergoeding van ruim 8000 euro betalen. In tegenstelling tot de rechtbank vindt het hof voorbedachte raad niet bewezen en komt daarom niet tot poging moord maar poging doodslag.

Overval

Het slachtoffer is op 22 oktober 2013 onder bedreiging gedwongen zijn tas met daarin een groot contant geldbedrag af te geven aan de overvaller. De overvaller, die een integraalhelm droeg, is vervolgens in een klaarstaande auto gestapt, waarin meerdere personen zaten. Toen het slachtoffer daarna met zijn auto de achtervolging inzette op de vluchtauto, werd vanuit die vluchtauto met een automatisch vuurwapen gericht op hem en zijn auto geschoten. 

Wie heeft geschoten?

Het hof heeft niet vast kunnen stellen wie van de personen het slachtoffer heeft overvallen. Ook werd niet duidelijk wie vanuit de auto heeft geschoten. Wel heeft de man zodanig met de anderen samengewerkt dat hem poging doodslag en afpersing kan worden verweten. Ook heeft hij zich schuldig gemaakt aan verboden wapenbezit.

Ochtendspits

Bij het opleggen van de straf heeft het hof de man onder meer kwalijk genomen dat het schietincident tijdens de ochtendspits heeft plaatsgevonden op de openbare weg in Maastricht. Op dat moment waren veel mensen op weg naar hun werk of de dichtbij gelegen school. Het ontkomen aan het slachtoffer was blijkbaar belangrijker dan de veiligheid van het slachtoffer of de omstanders. Het is een wonder dat er niemand geraakt is door een kogel. 

Straf rechtbank

Op 13 juni 2014 legde de rechtbank Limburg een gevangenisstraf van twaalf jaar op voor poging moord, afpersing en verboden wapenbezit. De schadevergoeding bedroeg bijna 5000 euro.

Provincie: