dinsdag, 7. juli 2015 - 18:32 Update: 07-07-2015 19:12

Koenders houdt eerste Nederlandse toespraak op twintigste herdenking Srebrenica

Koenders houdt eerste Nederlandse toespraak op twintigste herdenking Srebrenica
Foto: RVD
Srebrenica

Namens de Nederlandse regering woont minister Koenders van Buitenlandse Zaken zaterdag 11 juli in Potocari de twintigste herdenking van de val van Srebrenica bij. Dit meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag.

'De avond ervoor spreekt hij enkele nabestaanden van de slachtoffers van deze dramatische gebeurtenis. Tijdens de herdenking op zaterdag geeft de minister een toespraak', aldus het ministerie.

Koenders vindt het van belang om ter plaatse respect te betuigen aan de slachtoffers en hun nabestaanden. ‘We kunnen niet ongedaan maken wat er is gebeurd, maar we mogen het nooit vergeten’, aldus de minister. Tijdens de plechtigheid in het mede door Nederland gefinancierde Potocari Memorial Center, de vroegere compound van Dutchbat, worden stoffelijke resten begraven van slachtoffers die in het afgelopen jaar zijn geïdentificeerd.

Eerste Nederlandse toespraak

Koenders waardeert het dat organisaties van nabestaanden hem de gelegenheid geven om tijdens de herdenking een toespraak te houden. Het is de eerste keer dat een Nederlandse bewindspersoon dit doet.

Het bezoek aan Srebrenica maakt deel uit van een bredere reis van de minister door Centraal- en Oost-Europa. Koenders bezoekt van 8 tot en met 11 juli naast Bosnië-Herzegovina ook Polen, Oostenrijk, Kroatië en Servië

Categorie:
Tag(s):