woensdag, 8. juli 2015 - 11:23 Update: 08-07-2015 11:29

ANWB: Opfrisser voor fietsmanieren

ANWB: Opfrisser voor fietsmanieren
Foto: Archief EHF
DenHaag

Het wordt steeds drukker op fietspad. Zo druk dat fietsers zich bijna letterlijk in de wielen rijden en dat vergalt het plezier.

Zo druk dat fietsers zich bijna letterlijk in de wielen rijden en dat vergalt het plezier. Dat blijkt uit onderzoek van de ANWB. De ANWB vindt dat onze fietsmanieren een opfrisser nodig hebben en wil een bijdrage leveren om ergernissen aan te pakken en het weer wat leuker te maken op het fietspad.

De ANWB lanceert vijf fietsmanieren voor op het fietspad. De belangrijkste is dat de bond het gebruik van de fietsbel weer in ere wil herstellen.

De fietsmanieren zijn: 1. Gebruik je fietsbel als je er langs wil,  2. Achter elkaar fietsend zit je niemand in de weg zeker op drukke fietspaden, 3. Met stroom mee fietsen is beter dan er tegen in, 4. Bellen of app-jes versturen op de fiets is niet OK,  5. Ook in het donker zien we elkaar graag. (doe je fietslamp aan)

Er zijn meerdere redenen waarom het steeds drukker wordt op het fietspad. Zo is de opmars van de elektrische fiets niet meer te stuiten. ANWB-leden maken zich zorgen over het snelheidsverschil tussen e-bikes en gewone fietsen. Er komen ook steeds meer bakfietsen, ligfietsen en snorfietsen, die met z’n allen relatief veel plek innemen.

Uit de grote Kampioen fietsenquête uit 2014 (ingevuld door zo’n 7.000 mensen) kwamen vijf ergernissen naar voren: 1. Wielrenners zonder bel, 2. Naast elkaar fietsende scholieren, 3.Scooters, brommers en snorfietsen op het fietspad,  4. Fietsers die tegen de richting in rijden, 5.Zonder licht fietsen.

Meer over fietsmanieren op www.anwb.nl/verkeersvriendelijkheid

Provincie: