woensdag, 8. juli 2015 - 14:48 Update: 08-07-2015 14:50

Grote wapenvondst in woning na ANPR-controle

Grote wapenvondst in woning na ANPR-controle
Foto: Politie
Amsterdam/Overveen

Afgelopen zaterdag trof de politie bij een doorzoeking van een woning in Amsterdam meer dan 30 wapens aan. Dit heeft de politie woensdag bekendgemaakt.

De wapenvangst was het gevolg van een aanhouding van een 24-jarige Amsterdammer op de Brouwerskolkweg in Overveen bij een ANPR-verkeerscontrole. Tijdens deze controle werd ook een 27-jarige Amsterdammer aangehouden.

ANPR-hit

De politie hield die zaterdag een controle op de toegangswegen richting het strand van Bloemendaal om (festival)bezoekers te controleren ter preventie van overlast door drugsgebruik en geweld. Agenten haalden een auto naar de controleplaats omdat de ANPR (Automatic NumberPlate Recognition) aansloeg op het kenteken. 

Met ANPR scant een camera kentekens van voorbijrijdende voertuigen. De gelezen kentekens worden vergeleken met een lijst met kentekens die op naam staan van personen die bijvoorbeeld worden gezocht of boetes open hebben staan. Dit staat in een computersysteem waar de politie gebruik van maakt.

Wapens in woning

Een agent vroeg de bestuurder om zijn rij- en kentekenbewijs en of hij de auto mocht doorzoeken. Agenten voerden de controle uit en fouilleerden daarna beide inzittenden. De passagier had harddrugs, vermoedelijk cocaïne, bij zich. De bestuurder had meerdere telefoons, zakjes met hennep en een boksbeugel bij zich. 

Een agent: 'We arresteerden beide mannen. De bestuurder op grond van de Wet Wapens en Munitie en bezit/handel in harddrugs. Op een van de telefoons van de 24-jarige Amsterdammer werden foto’s van wapens aangetroffen. Naar aanleiding daarvan gaf de officier van justitie toestemming om de woning van de verdachte in Amsterdam te doorzoeken'.

Provincie:
Blik op 112: