woensdag, 8. juli 2015 - 17:46 Update: 08-07-2015 17:52

Brabantse woningcorporatie vecht ontslagvergoeding van 6 ton aan

Brabantse woningcorporatie vecht ontslagvergoeding van 6 ton aan
Foto: Archief EHF
Oudenbosch

De Brabantse woningcorporatie Bernardus Wonen gaat de ontslagvergoeding van ex-bestuurder Hectors van 6 ton aanvechten voor de rechter. Dit heeft de woningcorporatie woensdag laten weten.

'De rechter heeft geoordeeld dat Bernardus Wonen voormalig directeur-bestuurder Wil Hectors een forse beëindigingsvergoeding moet betalen. De Raad van Commissarissen van Bernardus Wonen betreurt deze uitspraak zeer en gaat in hoger beroep', aldus de woningcorporatie.

Beroep

De rechter heeft in haar uitspraak van 20 mei 2015 geoordeeld dat Bernardus Wonen Hectors een beëindigingsvergoeding moet betalen van 589.000,- euro. Hierbij baseert zij zich op bepalingen uit het arbeidscontract, dat dateert uit 2001. De Raad van Commissarissen betreurt de uitspraak ten zeerste. Zij vindt een dergelijk hoge ontslagvergoeding in de huidige tijd maatschappelijk onaanvaardbaar. Zij gaat dan ook in hoger beroep. 

Geen gevolgen voor huurders

In afwachting van de uitkomst van de rechtszaak is op voorhand een voorziening getroffen. Huurders ondervinden dan ook geen gevolgen van een eventuele beëindigingsvergoeding en geplande projecten op het gebied van onderhoud, renovatie, nieuwbouw en leefbaarheid gaan onverminderd door.  

Aanleiding rechtszaak

In september 2014 heeft de Raad van Commissarissen van Bernardus Wonen besloten Wil Hectors niet langer op de positie van directeur-bestuurder te handhaven. Aanleiding hiertoe was een verschil van inzicht in hoe de organisatie in de huidige, dynamische tijd geleid moet worden. 

Hem is een beëindigingsvergoeding van 75.000,- euro aangeboden, conform de normen van de Wet Normering Topinkomens (WNT). Hectors heeft deze aangeboden vergoeding bij de rechter aangevochten. 

Contracten sinds 2013 conform WNT

Vanwege de Wet Normering Topinkomens gelden sinds 1 januari 2013 beperkingen aan de inkomens van topfunctionarissen in de publieke sector en de semipublieke sector. Vanzelfsprekend voldoet Bernardus Wonen in haar huidige contracten volledig aan de normen van deze wet.