woensdag, 8. juli 2015 - 19:37 Update: 08-07-2015 19:38

OM en Politie pakken dubbele aantal criminele organisaties aan

OM en Politie pakken dubbele aantal criminele samenwerkingsverbanden aan
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Den Haag

In 2014 zijn 1130 criminele samenwerkingsverbanden strafrechtelijk aangepakt. Een toename van 113 procent ten opzichte van 2009. Dat is te lezen in de rapportage Verantwoording aanpak georganiseerde criminaliteit die het OM en de Nationale Politie aan minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie hebben aangeboden. De minister heeft de rapportage vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd.

In het kabinetsprogramma Nederland Veiliger is eerder afgesproken dat het aantal aangepakte criminele samenwerkingsverbanden in 2014 verdubbeld zou moeten zijn ten opzichte van 2009. Met 113 procent is die doelstelling meer dan gehaald. Vooral het aantal strafrechtelijke onderzoeken gericht op mensenhandel, synthetische drugs en witwassen is toegenomen. OM en politie richten zich vaker op het afnemen van crimineel vermogen. Dat gebeurt niet alleen als uitvloeisel van een onderzoek naar een ander delict (bijvoorbeeld drugshandel), maar ook steeds vaker als zelfstandig witwasonderzoek.  Ook het aantal onderzoeken naar liquidaties en ernstig geweld met een link naar georganiseerde criminaliteit is verder gestegen.

Het rapport bevat behalve feiten en cijfers ook acht verhalende artikelen waarin verschillende onderzoeken naar de georganiseerde misdaad aan bod komen.

Provincie:
Blik op 112: