donderdag, 9. juli 2015 - 8:15 Update: 09-07-2015 9:30

'Piepkleine' onbekende aquarel Mesdag ontdekt

'Piepkleine' onbekende aquarel Mesdag ontdekt
Foto: Het Nationaal Archief
Den Haag

Schilder Hendrik Willem Mesdag staat bekend om zijn grote schilderijen. Het Panorama van Mesdag is daar een duidelijk voorbeeld van maar onlangs ontdekten medewerkers van het Nationaal Archief een onbekend werkje van de schilder met de piepkleine afmetingen van 5,4 bij 2,9 centimeter.

Het gaat om een vroeg werk van Mesdag dat niet voorkomt in overzichten van zijn oeuvre en niet eerder is beschreven. Het aquarel toont een riviergezicht en op de achterzijde schreef hij een gedicht. Mesdag maakte het aquarel in juli 1854.

Unieke vondst

Irene Gerrits, directeur Collectie en Publiek spreekt van een unieke vondst. '10 juli is het 100 jaar geleden dat Mesdag stierf', vertelt Gerrits, 'en hieraan willen wij met een artikel op onze website (gahetna.nl) aandacht besteden. Tijdens het onderzoek vond een van onze medewerkers de aquarel in het archief van Samuel van Houten, de zwager van Mesdag'. 

Voor aanstaande bruid

Het gedicht op de achterzijde doet vermoeden dat Mesdag het schilderde voor zijn aanstaande bruid Sien van Houten, waarmee hij in 1856 trouwde. Naast het aquarel bevinden zich nog twee schetsen en een brief in het archief van Van Houten. Alle stukken zijn van 10 tot en met 12 juli 2015 te zien in het Nationaal Archief.

Provincie:
Tag(s):