donderdag, 9. juli 2015 - 10:52 Update: 11-07-2015 9:09

Kanker ook in 2014 doodsoorzaak nummer één

Doodsoorzaak nummer één blijft kanker
Foto: Archief EHF
Den Haag

In 2014 stierven ruim 139 duizend mensen. Bijna een derde, 43 duizend mensen, overleed aan één of andere vorm van kanker. 'Daarmee blijft kanker doodsoorzaak nummer één in Nederland', meldt het CBS donderdag.

Hartinfarct en hersenbloeding

Hart- en vaatziekten, waaronder het hartinfarct en de hersenbloeding, nemen ruim een kwart (38 duizend) van het totaal aantal overledenen voor hun rekening. Ongeveer 17 duizend mensen overleden aan de gevolgen van psychische stoornissen,waarvan dementie het grootste gedeelte uitmaakt, en ziekten van het zenuwstelsel, zoals de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson of Multiple Sclerose (MS). 

Mensen overlijden in de regel aan deze ziekten doordat zij stoppen met eten of drinken, zich verslikken of een infectie oplopen. In 2014 overleden 10 duizend mensen aan ziekten van de long- of luchtwegen, zoals longontsteking of COPD. Dit is minder dan een jaar eerder. 

Dit komt onder andere doordat het voorjaar van 2014 geen griepepidemie kende, waarbij doorgaans veel mensen met een long- of luchtwegaandoening overlijden.

Categorie:
Provincie: