donderdag, 9. juli 2015 - 15:00

OM eist 2 jaar voor financieel steunen terreurorganisaties

OM eist 2 jaar voor financieel steunen terreurorganisaties
Foto: Archief EHF
Rotterdam

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag in de rechtbank Rotterdam twee jaar onvoorwaardelijke celstraf geëist tegen een 29-jarige Nederlandse verdachte die in Turkije woont. De vrouw wordt verdacht van deelname aan organisaties met een terroristisch oogmerk, het voortzetten van een verboden organisatie en het overtreden van de sanctiewet.

Donaties

Het OM acht bewezen dat verdachte in 2009 en 2010 vier betalingen, in totaal 2000 euro, heeft gedaan via een Turkse tussenpersoon aan de terroristische organisaties Deutsche Taliban Mujahideen (DTM) en Islamic Jihad Union (IJU). Haar donaties stelden de organisaties in staat om terroristische misdrijven te plegen. DTM en IJU zouden met de giften die zij ontvingen wapens en munitie hebben gekocht, strijders en hun gezinnen hebben onderhouden en mediacampagnes hebben opgezet die opriepen tot deelname aan de gewelddadige jihad.

Financieren van terrorisme

Hadden deze donaties plaatsgevonden na 1 september 2013 dan was verdachte ook het financieren van terrorisme ten laste gelegd. Dat is per die datum expliciet strafbaar gesteld in artikel 421 Sr. De, oorspronkelijk uit Amsterdam afkomstige, verdachte handelt in strijd met de sanctiewet door geld over te maken aan de IJU. Die organisatie staat op de EU lijst van terroristische organisaties. Het ter beschikking stellen van geld of (andere) economische middelen aan personen of organisaties die op deze lijst staan, is een misdrijf op grond van de Sanctiewet 1977.

Provincie:
Tag(s):