vrijdag, 10. juli 2015 - 10:18 Update: 11-07-2015 9:15

ANBO: Ouderen weten te weinig van kosten en vergoedingen medicijnen

Foto van medicijnen pillen doordrukstrips | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Woerden

'Senioren tasten vaak in het duister als het gaat om de vergoedingen voor – en kosten van – medicijnen,' zegt Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO op basis van panelonderzoek onder ruim 1600 senioren in samenwerking met apothekerskoepel KNMP en onderzoeksbureau MWM2.

De meeste deelnemers (62%) raadplegen niet hun zorgpolis om te zien of medicijnen vergoed worden. Omdat men hiervan niet op de hoogte is, speelt voor de helft (50%) van de panelleden de vergoeding van medicijnen dan ook geen rol bij de keuze voor een zorgverzekeraar. ANBO en KNMP roepen zorgverzekeraars op aan hun verzekerden toegankelijker informatie te verstrekken over polisvoorwaarden en vergoeding.

'Zeven op de tien (67%) deelnemende senioren gebruiken meer dan twee medicijnen. Een vijfde (20%) zelfs vijf of meer medicijnen. De vergoeding van medicijnen zou dan ook een grote rol kunnen spelen in de keuze van verzekeraars. Vanwege het gebruik van zoveel medicijnen is er ook extra noodzaak voor een periodieke medicatiebeoordeling, waarin wordt ingegaan op hoe medicijnen in het dagelijks leven worden gebruikt,' vervolgt Den Haan. 

Categorie:
Provincie: