vrijdag, 10. juli 2015 - 13:55 Update: 10-07-2015 14:58

NVWA: Bij 14% geteste zonnebrandcrème klopt beschermingsfactor niet

NVWA: Bij 14% geteste zonnebrandcrème klopt beschermingsfactor niet
Foto: Archief EHF
Utrecht

Bij 14% van de 58 geteste zonnebrandcrèmes was de zonbeschermingsfactor lager dan op het etiket stond. Waar dat het geval was, levert dit geen gezondheidsrisico op of zijn de producten inmiddels niet meer in de handel. Dit meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vrijdagmiddag.

'Bij het merendeel van de (86%) staat de juiste zonbeschermingsfactor op het etiket vermeld', aldus de NVWA. De leveranciers van de producten waarvan de zonbeschermingsfactor niet overeen kwam met het etiket moeten maatregelen nemen.

Test

De NVWA heeft in 2014 58 anti-zonnebrandmiddelen getest. Het ging daarbij om verschillende merken en prijscategorieën en om verschillende soorten anti-zonnebrandmiddelen zoals crèmes, milks, oliën, gels en sprays. Het onderzoek werd gedaan met de zogenoemde in-vivo-methode, waarbij het product op vrijwillige proefpersonen wordt getest.

UV-filters

Niet alleen de zonbeschermingsfactor werd onderzocht, ook de aanwezigheid van UV-filters. Aanleiding om dit te onderzoeken was dat uit klachtenregistratie blijkt dat sommige UV-filters allergische reacties kunnen veroorzaken, vooral bij kinderen. 

Dat geldt vooral voor de stof octocryleen, dat vaak als UV-B-filter in anti-zonnebrandmiddelen wordt gebruikt. Deze stof werd twee keer aangetroffen in de monsters, terwijl dat niet op het etiket stond. In 2% van de onderzochte producten werd de maximaal toegestane concentratie van UV-filters overtreden. 

Verder blijkt uit de inventarisatie dat in alle producten filters aanwezig zijn die bescherming bieden tegen UV-A- en UV-B-straling. In geen enkel product werd het schadelijke nitrosamine aangetroffen.

Categorie:
Provincie: