vrijdag, 10. juli 2015 - 14:18 Update: 10-07-2015 14:34

KNVB Tuchtcommissie straft FC Utrecht voor spreekkoren

KNVB Tuchtcommissie straft FC Utrecht voor spreekkoren
Foto: Archief EHF
Utrecht

Een geldboete van 10.000,- euro en een lege Bunnik-side tribune tijdens de eerstvolgende thuiswedstrijd tegen Ajax. dat is de straf die de tuchtcommissie van de KNVB FC Utrecht heeft opgelegd vanwege antisemitische spreekkoren vanaf de Bunnik-side tijdens de wedstrijd FC Utrecht – Ajax op 5 april 2015. Dit meldt de KNVB vrijdagmiddag.

De tuchtcommissie heeft hiermee de eis van de aanklager betaald voetbal bevestigd. FC Utrecht heeft tot donderdag 16 juli de tijd om te laten weten of de club akkoord gaat met de straf of in beroep gaat bij de beroepscommissie.

Achtergrond strafzaak

De aanklager betaald voetbal is op 8 april een vooronderzoek gestart naar antisemitische spreekkoren tijdens de wedstrijd FC Utrecht - Ajax. Met het hieruit voortgekomen schikkingsvoorstel van de aanklager is FC Utrecht niet akkoord gegaan. 

Hierdoor werd de zaak voorgeleid bij een onafhankelijke tuchtcommissie. FC Utrecht is tijdens de zitting in de gelegenheid gesteld om zijn verklaring nader toe te lichten en aan te geven wat de club voor, tijdens en na de wedstrijd heeft gedaan om spreekkoren tegen te gaan. 

Op basis van de beschikbare beelden, informatie en verklaringen acht de tuchtcommissie het bewezen dat er meerdere malen antisemitische spreekkoren hebben plaatsgevonden tijdens de wedstrijd. FC Utrecht heeft volgens de tuchtcommissie onvoldoende maatregelen getroffen om de spreekkoren tijdens de wedstrijd te bestrijden, dan wel herhaling te voorkomen.

Categorie:
Provincie: