vrijdag, 10. juli 2015 - 20:50 Update: 11-07-2015 10:25

Staat doet verzekeringstak SNS Reaal voor slechts 1 euro over aan Anbang

Staat verkoopt verzekeringstak Reaal voor symbolisch bedrag van 1 euro
Foto: Archief EHF
Amsterdam

De Staat leidt een gevoelig verlies op de voorgenomen verkoop van verzekeraar Reaal aan de grote Chinese verzekeraar Anbang. De verzekeringstak van SNS Reaal wordt nu overgedaan voor het symbolische bedrag van 1 euro.

Dit is wat de Chinese verzekeraar Anbang betaalt voor alle aandelen. In februari van dit jaar ging men er nog van uit dat de verkoop 150 miljoen euro zou opbrengen. Dit schrijven meerdere media vrijdag.

Dat de opbrengst zoveel lager is, heeft een reden. Anbang moet veel kapitaal stoppen in Reaal. Wel 350 tot 580 miljoen meer dan bij de voorwaardelijke verkoopsovereenkomst was beraamd. Dit heeft minister Dijsselbloem in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

Daarnaast betaalt Anbang nog eens 550 miljoen euro voor de afhandeling van interne leningen binnen SNS, zodat die het hoofd boven water kan houden. Het is begrijpelijk dat de prijs van de verzekeringstak omlaag gaat als de koper meer in SNS als geheel stopt.

Dijsselbloem erkent dat de uiteindelijke verkoopprijs tegenvalt. Maar die is wel in de geest van wat partijen met elkaar hebben afgesproken, omdat de kapitaalinjectie van Anbang groter is. Er is nu meer zekerheid voor de ruim 6 miljoen polishouders en voor de 4000 medewerkers van Reaal.

De Nederlandsche Bank heeft inmiddels toestemming gegeven voor de verkoop. De Chinese toezichthouder moet dat nog wel doen.

 

 

Provincie:
Tag(s):