zaterdag, 11. juli 2015 - 9:20 Update: 12-07-2015 11:25

Oud-commandant Karremans: 'Nu willen wíj eindelijk excuses'

Oud-commandant Karremans eist excuses Nederlandse regering
Foto: RVD
Amsterdam

Twintig jaar na de val van Sebrenica eist oud-Dutchbat-commandant Thom Karremans opnieuw excuses van de Nederlandse regering. Volgens de kolonel bd. komt de mislukte missie in 1995 op het conto van de toenmalige regering.

Karremans in de Telegraaf: 'We werden uitgezonden met een houten geweer en een klapperpistool.' In een interview met de krant stelt de 66-jarige oud-commandant dat de mislukking van de VN-missie werd ingeleid door een rammelend mandaat, een gebrekkige uitrusting en een chronisch gebrek aan munitie, voedsel en brandstof.

Karremans vroeg zeven keer om luchtsteun en 'zeven keer bleef het stil'. 'Het ontbrak totaal aan goede wil', zo stelt hij. Al ruim een maand voordat de enclave viel, stuurde hij brandbrieven naar Nederland en de VS. Toen de moslimenclave Sebrenica op 11 juli 1995 op gewelddadige wijze door het Bosnisch-Servische leger werd ingenomen, kon Dutchbat niet veel doen. stelt Karremans. De Nederlandse militairen konden niet voorkomen dat dat achtduizend Bosnische moslimmannen door de Bosnische Serviërs werden vermoord.

In de krant zegt Karremans: 'Minister Hennis (Defensie) moest zich zo nodig verontschuldigen bij nabestaanden van drie omgekomen moslims. Nu willen wíj eindelijk excuses.' Er wordt volgens Karremans niet omgekeken naar het lot van het toenmalige bataljon. Hij wil dat er hulp komt, verwijzend naar opgelopen trauma's. 'Dutchbatters modderen maar aan, verloren hun eigenwaarde. Een schande.'

Provincie: