zaterdag, 11. juli 2015 - 17:24 Update: 11-07-2015 17:33

Duizenden liters drugsafval in buitengebied Waalwijk

Duizenden liters drugsafval in buitengebied Waalwijk
Foto: Achief MV
Waalwijk

Dankzij de melding van een oplettende passant trof de politie vrijdagmiddag op de Oude Maasweg in Waalwijk drie zogenoemde Integrated Bulk Carriers (IBC's) met chemisch afval aan.

De drie IBC's, met inhoudsmaat van duizend liter per vat, waren vrijdag 10 juli 2015 omstreeks 17.00 uur onbeheerd achtergelaten op de Oude Maasweg in Waalwijk. Een passant zag de drie IBC's staan en informeerde de politie. Daarop werd de Oude Maasweg tijdelijk afgesloten  kwam de brandweer om te onderzoeken of er sprake was van lekkage. Een gespecialiseerd bedrijf heeft vervolgens in opdracht van de gemeente Waalwijk onderzocht of de vaten veilig getransporteerd konden worden. Daarop zijn de vaten, met in totaal drieduizend liter aan chemisch afval, overgebracht naar een opslag.

Bemonstering

Experts van de Landelijke Faciliteit Ontmanteling van de politie gaan op een later moment de inhoud van de vaten bemonsteren. Vermoed wordt wel dat hier gaat om afval wat is vrijgekomen bij de productie van amfetamine. Het Nederlands Forensisch Instituut gaat onderzoeken om wat voor stoffen het exact gaat. Omdat de Oude Maasweg in Waalwijk kruist met de drukkere Valkenvoortweg, is er mogelijk verkeer geweest dat gezien heeft hoe en wanneer de drie IBC's op de Oude Maasweg zijn beland. De politie wil graag met mogelijke getuigen in contact komen

Gevaarlijke situaties

Dit soort dumpingen van drugsafval leveren een groot risico op in woonwijken, bedrijfsterreinen maar ook in het buitengebied. Niet alleen een dumping maar ook de opslag van chemische stoffen is gevaarlijk voor mens en natuur. Het ruimen van dumpingen kost daarnaast handenvol overheidsgeld Getuigen of mensen die iets van dit misdrijf afweten worden dringend verzocht dit te melden via het meldformulier op politie.nl/melden, via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000 of het meldingsformulier van M.

Provincie:
Blik op 112: