maandag, 13. juli 2015 - 8:44 Update: 13-07-2015 14:30

Hbo'ers weer iets meer kans op een baan

Afgestudeerde hbo'ers vinden weer iets makkelijker werk
Foto: Archief EHF
Maastricht

Jongeren met een afgeronde hbo-opleiding hebben iets meer kans op een baan dan in voorafgaande jaren.

Van de afgestudeerde hbo'ers heeft na anderhalf jaar 7 procent nog geen werk. .Dat was 8 procent. Dit meldt de NOS op basis van een onderzoek door het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de universiteit Maastricht. De onderzoekers vroegen de jongeren anderhalf jaar na afronding van hun opleiding of zij een baan hadden.

In 2013 was nog 8 procent van de hbo-afgestudeerden werkloos, dat is nu gedaald naar 7 procent. Christoph Meng, onderzoeker bij het ROA, zegt tegen de omroep dat relatief veel jongeren 'kleine' baantjes hebben van minder dan 12 uur per week. Meng: 'Deze jongeren zijn kwetsbaar omdat ze financieel niet zelfstandig zijn. Sinds het begin van de crisis is deze groep alleen maar groter geworden.'

Meng is voorzichtig positief over de uitkomsten van het onderzoek. 'Het lijkt erop dat de crisis ook op de hogescholen ten einde is. Ik zie een aantal lichtpuntjes, maar met name voor mensen die van het mbo komen is het nog steeds lastig.' Vooral mbo'ers die meer op school hebben gezeten dan stage hebben gelopen, hebben nog veel moeite een baan te vinden.

Categorie:
Tag(s):