maandag, 13. juli 2015 - 9:47 Update: 13-07-2015 17:14

Grexit van de baan, Tsipras moet nu Griekse parlement overtuigen

Akkoord over Griekenland na lange nacht onderhandelen
Foto: Min. van Financiën
Brussel

In Brussel zijn de regeringsleiders van de EU het eens geworden over een noodpakket voor Griekenland. De vergadering kwam rond 08.30 uur tot een eind.

Volgens EU-president Donald Tusk hebben alle regeringsleiders voor het steunpakket gestemd. Tijdens een persconferentie over de deal zei Tusk: 'We kunnen zeggen dat we na 17 uur onderhandelen tot een 'agreekment' zijn gekomen.' Met de overeenkomst is het gevaar voor een vertrek van Griekenland uit de euro vooralsnog geweken. Dit schrijven meerdere media maandag.

Maar Griekenland moet fors hervormen. Wat die hervomingen precies inhouden is nog niet bekendgemaakt, maar het ging vannacht vooral over een nieuw btw-stelsel en een verhoging van de pensioenleeftijd. Ook moet Athene alvast meer werk gaan maken van het privatiseren van overheidsbezittingen. 

Volgens EU-groep-voorzitter Dijsselbloem moet het Griekse parlement voor woensdag akkoord gaan met het plan. Zolang het Griekse parlement dat niet doet, komt er geen geld voor de Grieken, aldus Dijsselbloem. Volgens berekeningen van de geldschieters heeft Griekenland tussen de 82 en 86 miljard euro nodig, waarvan ook een flink deel (tot 25 miljard euro) voor het versterken van de Griekse banken.

Het zal nog heel moeilijk worden voor Tsipras om het Griekse parlement te laten instemmen met de voorstellen van de eurolanden. De deal die is bereikt, vraagt striktere bezuinigingsmaatregelen van de Grieken dan de voorstellen die ze vorige week nog in een referendum afwezen.

Categorie:
Tag(s):