dinsdag, 14. juli 2015 - 10:09 Update: 14-07-2015 22:26

Zelfstandige pakketbezorgers PostNL leggen werk neer uit onvrede over aanbod

Staking zelfstandige pakketbezorgers PostNL
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam

Een deel van de zelfstandige pakketbezorgers is dinsdag met een staking begonnen. Ze zijn niet tevreden over het onderhandelingsresultaat dat PostNL en FNV hebben bereikt.

De pakketbezorgers die pakketten rijden voor PostNL kunnen bij PostNL in loondienst komen. Dat is het aanbod van PostNL na onderhandelingen met vakbond FNV. Het tarief voor pakketbezorgers die wel zelfstandig willen blijven, gaat met zo'n tien procent omhoog. Maar de zelfstandige pakketbezorgers zeggen dat ze meer nodig hebben om te kunnen overleven. Dit schrijft de NOS dinsdag.

De chauffeurs horen bij de vereniging SubcoPartners, waarbij 450 pakketbezorgers zijn aangesloten. Zij zijn al langer ontevreden over hun situatie, omdat ze het hoofd niet boven water kunnen houden. En in sommige gevallen is ook sprake van schijnzelfstandigheid, omdat de pakketbezorgers maar één opdrachtgever hebben.

Na druk van het ministerie van Sociale zaken en de Belastingdienst heeft PostNL besloten dat deze pakketbezorgers weer in loondienst mogen komen, maar volgens Maurice Jacobs  van SubcoPartners is dat geen optie. In het Radio 1 Journaal zei Jacobs dinsdag: 'We worden al twee jaar voorgelogen. Om aan wet- en regelgeving te voldoen, hebben we 25 procent loonsverhoging nodig in plaats van 10 procent. En anders is het kiezen tussen langzaam failliet gaan, frauderen of stoppen.'

Categorie:
Tag(s):