dinsdag, 14. juli 2015 - 12:16

Belangrijke stap borstkankeronderzoek Universiteit Twente

Belangrijke stap borstkankeronderzoek Universiteit Twente
Foto: Universiteit Twente
Enschede

Onderzoekers van onderzoeksinstituut MIRA van de Universiteit Twente werken al lange tijd aan een nieuwe techniek om borstkanker op te sporen. De techniek, die PAMmografie is gedoopt, maakt gebruik van korte lichtpulsen die ultrageluid veroorzaken op plekken waar zich veel bloed bevindt, zoals rond kwaadaardige tumoren. Met een publicatie in het tijdschrift Scientific Reports presenteren de onderzoekers een belangrijke wetenschappelijke stap voor het onderzoek. Ze lieten zien dat er verschillende verschijningsvormen van borsttumoren te onderscheiden zijn met hun techniek.

Bijna vijftien jaar geleden zijn onderzoekers aan de Universiteit Twente van start gegaan met het onderzoek naar een nieuwe methode om borstkanker te detecteren. Dit heeft onder meer tot een zogenoemde PAMmoscoop geleid; een door de UT ontwikkeld apparaat dat de borst belicht met korte lichtpulsen die ultrageluid veroorzaken op plekken waar zich veel bloed bevindt, zoals rond kwaadaardige tumoren. Dit ultrageluid reist vervolgens naar het huidoppervlak, waar je het kunt meten.

Nieuw onderzoek

Met een nieuw onderzoek, dat is gepubliceerd door het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports, tonen de onderzoekers aan dat hun methode inderdaad potentie heeft om in de toekomst in de praktijk borsttumoren in beeld te brengen. Het gaat om het eerste vraaggestuurde onderzoek op dit terrein. De onderzoekers hebben, simpel gezegd, onderzocht in een cohort van 32 patiënten hoe verschillende borsttumoren er met hun methode uitzien.

In de publicatie vergelijken ze deze weergaven met MRI-afbeeldingen en met afbeeldingen waarop de tumor na verwijdering met een kleurstof is aangekleurd. De onderzoekers konden drie verschillende verschijningsvormen van de tumoren onderscheiden. Volgens Associate Professor Srirang Manohar, een van de betrokken onderzoekers, is dit een belangrijke stap om diagnostische indicatoren – dus manieren om een tumor op een PAMmografiebeeld te herkennen – vast te stellen.

Volgens Manohar scoort PAMmografie in het onderzoek goed ten opzichte van MRI en laat het onderzoek zien dat PAMmografie absoluut potentie heeft om later in de praktijk te worden ingezet. Zeker omdat de techniek een aantal belangrijke voordelen heeft. Zo is PAMmografie relatief goedkoop, zijn de metingen pijnloos, is er geen contrastvloeistof nodig en is het met PAMmografie in principe mogelijk om ook borsttumoren in jong borstweefsel te vinden. Op termijn kan PAMmografie volgens Manohar, een belangrijke rol spelen op het gebeid van detectie (screening), diagnose, het monitoren van tumoren tijdens chemotherapie en bij de detectie van borstkanker bij jonge vrouwen.

Categorie:
Provincie: