dinsdag, 14. juli 2015 - 13:42 Update: 15-07-2015 13:27

Agent moet inbreker ruim 2.000 euro betalen na schieten in dijbeen

Agent veroordeeld voor schieten op inbreker
Foto: Archief FBF
Heeswijk-Dinther

Een 44-jarige politieagent uit Veghel is door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot een voorwaardelijke geldboete van 1.500 euro. De agent overschreed zijn bevoegdheid door in het been van een vluchtende inbreker te schieten. Hij maakte zich daarmee schuldig aan zware mishandeling met voorbedachte raad.

De politieman ging in april 2012 met een collega af op een inbraakmelding bij een woning in Heeswijk-Dinther. Ze betrapten de inbreker, maar die negeerde het bevel van de politieman om te blijven staan. Daarop trok de agent zijn dienstwapen en maande hij de vluchtende dader opnieuw tot stoppen. Toen de inbreker over een schutting wilde klimmen, schoot de agent hem in zijn been.

De rechtbank oordeelt dat de politieman niet had mogen schieten, omdat de Ambtsinstructie stelt dat een agent niet mag schieten op een vluchtende verdachte als de bewoners van de woning waarin wordt ingebroken niet thuis zijn.

Daarnaast moet er ook nog sprake zijn van geweld of dreiging van geweld. De agent wist dit ook. Bovendien handelde de agent volgens de rechtbank met voorbedachte raad. Hij zag de inbreker in de tuin van de woning, maande hem enkele keren te stoppen en dreigde anders te zullen schieten. De agent ging kalm en weloverwogen te werk.

De agent maakte een beoordelingsfout. Dit erkende hij ook direct na het incident. De rechtbank houdt er bij het bepalen van de straf eveneens rekening mee dat er inmiddels geruime tijd is verstreken sinds de schietpartij. Ook heeft de uitkomst van deze zaak mogelijk negatieve gevolgen voor de loopbaan van de man bij de politie. Daarom acht de rechtbank een voorwaardelijke boete op z’n plaats. 

Schadevergoeding betalen aan inbreker

De agent moet de inbreker bovendien een schadevergoeding betalen van 2.351,05 euro.

Blik op 112: