dinsdag, 14. juli 2015 - 18:40 Update: 14-07-2015 21:27

Minimaal 2 miljoen euro buitgemaakt met grootschalige PGB-fraude

Drie aanhoudingen in onderzoek naar miljoenenfraude PGB
Foto: Archief EHF
Schiedam/Rotterdam

Dinsdag heeft de directie Opsporing van de Inspectie SZW, onder leiding van het Functioneel Parket, drie verdachten aangehouden op verdenking van stelselmatige fraude met Persoonsgebonden Budgetten (PGB). Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag.

'In dit onderzoek is onder andere samengewerkt met de Rijksrecherche. De Inspectie SZW heeft 10 woningen en bedrijfspanden in Schiedam, Rotterdam en Roosendaal doorzocht', aldus het OM. 

Minimaal 2 miljoen euro

Daarbij is beslag gelegd op diverse vermogensbestanddelen, zoals bankrekeningen en vier auto’s omdat misdaad niet mag lonen. Tevens zijn er vuurwapens en munitie aangetroffen. Het totale wederrechtelijke voordeel voor de verdachten wordt voorlopig geschat op minimaal 2 miljoen euro. Onderzoek hiernaar loopt nog en dit bedrag kan nog toenemen.

Drie zorgbureaus

Het onderzoek richt zich op drie zorgbureaus. Een zorgverzekeraar deed aangifte. De zorgbureaus leverden vermoedelijk minder zorg dan verantwoord werd of zij leverden geen zorg. De PGB indicaties, afgegeven door het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ), werden mogelijk door frauduleuze handelingen onterecht verstrekt dan wel opgehoogd. 

Daarnaast bestaat het vermoeden dat er sprake was van fictieve arbeidsovereenkomsten met zorgverleners uit Turkije. Op basis van deze arbeidsovereenkomsten werden de partners van zorgverleners naar Nederland gehaald.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):