woensdag, 15. juli 2015 - 13:39 Update: 15-07-2015 13:45

Nederlandse scanner voor bevordering export uit Gaza

Nederlandse scanner voor bevordering export uit Gaza
Foto: Archief FBF.nl
Gaza

Om meer in- en uitvoer van goederen uit Gaza mogelijk te maken heeft Nederland de Palestijnse Autoriteit een nieuwe scanner aangeboden. Dit meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag.

'Met de scanner kunnen we de import naar en export vanuit Gaza laten groeien. Dat is goed voor de mensen in Gaza. Tegelijkertijd wordt rekening gehouden met de legitieme Israëlische veiligheidszorgen', aldus minister Koenders van Buitenlandse Zaken tijdens zijn bezoek aan Israël en de Palestijnse gebieden.

Op dit moment staat er één door Nederland gedoneerde scanner bij een grensovergang tussen Gaza en Israël en wordt de plaatsing van een tweede bij de grens tussen de Westelijke Jordaanoever en Jordanië voorbereid. 

Israël en de Palestijnse Autoriteit willen echter nog veel meer handel mogelijk maken voor Gaza. 'Een tweede scanner bij Gaza is daarom noodzakelijk', zei Koenders, die het apparaat aanbood op verzoek van zowel de Palestijnse Autoriteit als de Israëlische regering.

Voor Nederland is het van cruciaal belang dat Israël meer export toelaat vanuit de Palestijnse gebieden. 'Als het goed gaat met de welvaart in Gaza draagt dit bij aan een klimaat waarin onderhandelingen over een twee-statenoplossing mogelijk zijn', aldus de minister. 

Bovendien komt er ruimte om de handel te laten opbloeien, stelt Koenders. Nederland doneerde in 2012 de eerste scanner. 'Zowel de Palestijnse Autoriteit als Israël is het er over eens dat de eerste scanner doorslaggevend is geweest voor hervatting van het handelsverkeer tussen beide gebieden. Dit is ook te zien in de statistieken', zegt de minister.

Categorie:
Tag(s):