woensdag, 15. juli 2015 - 14:42 Update: 15-07-2015 19:12

Voor het eerst fusie ziekenhuizen verboden door ACM

ACM verbiedt fusie ziekenhuizen Dordrecht en Gorinchem
Foto: Archief EHF
Dordrecht/Gorinchem

Voor het eerst heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een stokje gestoken voor de voorgenomen fusie tussen twee ziekenhuizen. Dit meldt de ACM woensdag.

'Wij zijn niet akkoord met de voorgenomen fusie van de twee ziekenhuizen in de regio Dordrecht / Gorinchem: de Stichting Albert Schweitzer Ziekenhuis en de Rivas Zorggroep. Deze twee ziekenhuizen zijn momenteel belangrijke concurrenten van elkaar', aldus de ACM. 

ACM voorkomt met dit verbod mogelijke negatieve gevolgen voor patiënten en verzekerden, zoals hogere prijzen, mindere kwaliteit, of minder innovatie. Dit is de eerste keer dat ACM een fusie tussen ziekenhuizen verbiedt. 

Anita Vegter, bestuurslid ACM: 'Als een fusie negatief kan uitpakken voor patiënten en verzekerden verbieden wij deze.' Het Albert Schweitzer Ziekenhuis biedt ziekenhuiszorg aan in een aantal locaties in en rond Dordrecht. De Rivas Zorggroep biedt ziekenhuiszorg aan in Gorinchem (het Beatrixziekenhuis) en biedt daarnaast verschillende andere zorgvoorzieningen aan zoals verzorgings- en verpleeghuizen.

Wegvallen concurrentiedruk

De ACM concludeert dat door deze fusie een belangrijk deel van de  concurrentiedruk op partijen wegvalt, ondanks de aanwezigheid van enkele andere ziekenhuizen in de omgeving. Dit blijkt uit onderzoek van ACM naar patiëntenstromen, onderzoek onder huisartsen en uit informatie van zorgverzekeraars. Concurrentiedruk prikkelt partijen om betere kwaliteit te bieden tegen een scherpe prijs en te innoveren.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):