donderdag, 16. juli 2015 - 10:28 Update: 17-07-2015 16:51

Unie KBO wil vaccinatieprogramma voor 65-plussers

Ouderenbond wil inentingsprogramma voor 65-plussers
Foto: Archief EHF
Den Bosch

De grootste ouderenbond Unie KBO vindt dat 65-plussers moeten worden ingeënt tegen veel voorkomende infectieziekten bij ouderen.

De ouderenbond wil een speciaal rijksvaccinatieprogramma vergelijkbaar met de griepprik. Volgens de bond zijn ouderen 'minstens zo vatbaar'. Het gaat dan om vaccinaties tegen onder andere gordelroos, kinkhoest, pneumokokken en hepatitis A. Dit melden verschillende media donderdag.

De Gezondheidsraad, het belangrijkste adviesorgaan van het kabinet op het gebied van zorg, heeft laten weten te gaan onderzoeken of ouderen ingeënt moeten kunnen worden tegen deze ziekten. Maar zoveel geduld heeft de ouderenorganisatie niet. Unie KBO zegt dat ze niet willen wachten op een rapport van de Gezondheidsraad dat later dit jaar verwacht wordt. Een woordvoerder tegen nu.nl: ''We willen de partijen nu al op scherp zetten.'

De ouderenorganisatie verwijst naar een onderzoek van UMC Utrecht. Daaruit zou blijken dat het aantal ziekenhuisopnames vanwege longontsteking met de helft kan dalen als gevolg van de prik. Een woordvoerder van de raad denkt niet dat er op korte termijn een rijksinentingsprogramma voor ouderen wordt opgezet.