donderdag, 16. juli 2015 - 12:55

Koenders: strijd tegen antisemitisme nooit opgeven

Koenders: strijd tegen antisemitisme nooit opgeven
Foto: RVD
Jeruzalem

We moeten de strijd tegen racisme en antisemitisme nooit opgeven. Dat zijn we verplicht aan de miljoenen mensen die tijdens de Holocaust zijn omgekomen in de vernietigingskampen van de Nazi’s.’ Dat zei minister Koenders donderdag na een bezoek aan Holocaustmuseum Yad Vashem in Jeruzalem.

V

We moeten ons de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog blijven herinneren. Dat houdt ons waakzaam, ook als de tijd verstrijkt’, aldus Koenders. Hij was onder de indruk van het museum, waar de minister een rondleiding kreeg. Ook legde Koenders een krans ter nagedachtenis van alle slachtoffers.

De minister sprak zijn zorgen uit over het toenemend antisemitisme in Nederland en de rest van Europa. ‘Dit is een fenomeen dat Joodse gemeenschappen raakt, maar dat in essentie een bedreiging is voor de samenleving als geheel.’ Volgens Koenders moeten we opkomen voor onze vrijheid, veiligheid en waarden en is het dus van belang dat de internationale gemeenschap zich verzet tegen antisemitisme.

Koenders: ‘We moeten antisemitisme niet tolereren in onze samenleving. We moeten niet wijken voor de terreur van intolerantie en anti-Joodse agressie hard aanpakken.’ Daarnaast pleit hij voor interreligieuze dialoog. ‘Door met elkaar te praten krijg je meer begrip voor elkaars standpunten. We moeten dus blijven inzetten op dialoog om nader tot elkaar te komen.’

Voor Koenders is het tegengaan van discriminatie en antisemitisme ook een onderwerp om als EU gezamenlijk aan te pakken. Tijdens het Nederlandse EU-voorzitterschap, het eerste half jaar van 2016, zal antisemitisme dan ook worden besproken. ‘We mikken erop de beste praktijkvoorbeelden in de strijd tegen discriminatie en antisemitisme met elkaar te delen en zo van elkaar te leren.’

Categorie: