vrijdag, 17. juli 2015 - 17:48 Update: 17-07-2015 19:38

Politie verbaasd over celstraf voor schietende agent

Lid arrestatieteam moet 2 jaar cel in na schieten op verdachte
Foto: Archief EHF
Heerlen/Maastricht

Met verbijstering hebben de eenheidsleiding Limburg en de korpsleiding van de politie vrijdagmiddag kennisgenomen van het vonnis van de rechtbank waarin een collega tot twee jaar onvoorwaardelijke celstraf is veroordeeld. Dit meldt de politie vrijdag.

'De uitspraak is des te opvallender omdat het Openbaar Ministerie vrijspraak had geëist', aldus de politie.

Inrijden

In augustus 2013 zag de collega van de aanhoudingseenheid zich gedwongen om zijn dienstwapen te gebruiken toen een auto op hem inreed. Dit vond plaats in Heerlen en had te maken met de aanhouding van een verdachte in een serie ramkraken. De man die vervolgens door een politiekogel werd geraakt, zat als bijrijder in de auto.

Sepot

Aanvankelijk was er sprake van sepot op basis van het feit dat de collega had gehandeld uit noodweer(exces). Hierop stapte de man die door de politiekogel was geraakt naar het gerechtshof in ‘s-Hertogenbosch om alsnog vervolging af te dwingen. Het hof oordeelde eind vorig jaar dat de collega toch moest worden vervolgd.

Hoger beroep

Ook de korpsleiding reageert met ongeloof op de uitspraak. ‘Ik ben vreselijk teleurgesteld in het vonnis van de rechtbank’, aldus korpschef Gerard Bouman. 'Zojuist heb ik nog gesproken met Gery Veldhuis, de chef van de Eenheid Limburg, en ik heb hem aangegeven dat deze collega alle steun van onze organisatie kan verwachten die hij nodig heeft. We zullen dit vonnis uiteraard nauwkeurig bestuderen, maar wat mij betreft staat vast dat we dit vonnis gaan aanvechten tot aan de allerhoogste instantie.'

Provincie:
Blik op 112: