zaterdag, 18. juli 2015 - 8:58 Update: 20-07-2015 14:17

'Stijging dwangopnamen gevaarlijke psychiatrische patiënten'

'Meer dwangopnamen van gevaarlijke psychiatrische patiënten'
Foto: Archief EHF
Hilversum

In de afgelopen vijf jaar is in Nederland het aantal mensen met een psychiatrische aandoening dat gedwongen wordt opgenomen, met tien procent gestegen.

Het gaat om zes à zeven mensen per dag, die in een psychiatrische inrichting worden opgenomen.omdat ze levensgevaarlijk zijn voor anderen. Dit schrijft de NOS zaterdag. De mensen die worden opgenomen zijn mensen met een dusdanige ernstige psychische aandoening dat er een risico is dat zij anderen binnen 24 uur doden of ernstig verwonden. In 2014 waren er 2323 van dit soort dwangopnamen.

Uir cijfers blijkt dat het aantal dwangopnamen in de afgelopen vijf jaar met tien procent is gestegen. De cijfers zijn op verzoek van de NOS door psychiater Niels Mulder, bijzonder hoogleraar Openbare Geestelijke Gezondheidszorg opgevraagd en geanalyseerd. Het gaat hierbij dus om de mensen die al in beeld zijn van de geestelijke gezondheidszorg (ggz), zo schrijft de omroep.

uit een inventarisatie van nieuwsberichten blijkt dat alleen al dit jaar zeker honderd incidenten met agressieve verwarde mensen de kranten hebben gehaald