zaterdag, 18. juli 2015 - 11:54 Update: 18-07-2015 12:49

Tandartsen slaan alarm vanwege vele rotte kindergebitten

Tandartsen slaan alarm vanwege vele rotte kindergebitten
Foto: Archief EHF
Hilversum

Uit onderzoek van RTL Nieuws komt naar voren dat naar schatting zo´n 40.000 jongen kinderen tussen de twee en zeven jaar een ernstig verwaarloosd melkgebit hebben.

Tandartsen zien geregeld afgebrokkelde of tot stompjes afgesleten tanden en constateren daarnaast regelmatig ernstige ontstekingen en abcessen in de mond. Een kwart van de tandartsen geeft aan dat ze kinderen moeten doorverwijzen naar een gespecialiseerde kindertandarts of kaakchirurg.

Oorzaak van de gebidsproblemen zijn ouders die hun kinderen de hele dat door zoetigheid geven. Tandenpoetsen levert nogal eens een strijd op die de ouders niet altijd aangaan, zo meldt de omroep. Ze gaan vaak niet naar de tandarts of ze gaan pas als de pijn bij hun kind ondraaglijk is, maar dan is het vaak al te laat.

66 tandartsen deden mee aan het onderzoek van de researchredactie van RTL Nieuws. Zij melden samen bijna 10.000 gevallen van verwaarlozing bij kinderen tussen twee en zeven jaar. Op basis van dat aantal komt de landelijke tandartsorganisatie KNMT op het aantal van 40.000 ernstig verwaarloosde kindergebitten.