zaterdag, 18. juli 2015 - 13:48 Update: 18-07-2015 13:53

Stemming VN-Veiligheidsraad over oprichting tribunaal MH17 uitgesteld

Stemming VN-Veiligheidsraad over oprichting tribunaal MH17 uitgesteld
Foto: RVD
Den Haag

De stemming in de veiligheidsraad over de oprichting van een VN-tribunaal over de MH17 is uitgesteld naar 27 juli. Dat meldt het Russische persbureau TASS op basis van een goed geïnformeerde bron bij de VN in New York.

Eerder was er sprake van dat er dinsdag zou worden gestemd. Het tribunaal moet de verantwoordelijken van de vliegtuigramp gaan berechten. Het is niet bekend waarom de stemming is uitgesteld. Volgens de diplomatieke bron zullen ook de vertegenwoordigers van Nederlands, Australië, België, Maleisië en Oekraïne aanwezig zijn tijdens de stemming.

Maleisië heeft deze week een resolutievoorstel ingediend voor het oprichten van het tribunaal. Het oprichten van een tribunaal is volgens de auteurs een garantie voor een onafhankelijk en onpartijdig proces.

Rusland heeft zich tegen het tribunaal uitgesproken. De Russische regering vindt het nog te vroeg voor een proce, omdat het strafrechtelijk onderzoek naar de vliegtuigramp nog niet is afgerond. Rusland heeft een permanente zetel in de Veiligheidsraad en kan met een veto het plan van tafel vegen.

Lees alles over:
Categorie:
Tag(s):