zaterdag, 18. juli 2015 - 21:08 Update: 18-07-2015 21:56

Opiniepanel EenVandaag: 'Veel mensen zijn pessimistisch over toekomst Europa'

Opiniepanel EenVandaag: 'Veel mensen zijn pessimistisch over toekomst Europa'
Foto: ECB
Hilversum

Uit onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel onder 20.000 deelnemers blijkt dat slechts (37%) optimistisch is over de toekomst van de EU.

Tweeënvijftig procent van de Nederlanders verwacht binnen vijf jaar alsnog een Grexit. De kans dat naat Griekenland de komende vijf jaar nog meer Europese landen om financiële steun gaan vragen is volgens de 20.000 panalleden zelfs 70 procent. Dit schrijft EenVandaag Opiniepanel zaterdag op de site.

Deelnemers geven aan dat door de crisis in Griekenland zichtbaar wordt hoe de besluitvorming van de EU is nde praktijk verloopt. Een deelnemer verwoordt het zo: 'e veel landen, die te verschillend zijn, komen na weken van vergaderen tot halfbakken compromissen.'

Veel deelnemers stellen dan ook dat het tijd is voor verandering. ‘Zolang Europa geen keuze kan maken tussen onafhankelijkheid van haar lidstaten en centraal beleid, denk ik dat je problemen als Griekenland tegen blijft komen,’ aldus een respondent.  

Toekomstbeeld: geen Europese regering

Er is een vrij duidelijk beeld van welke kant het op zou moeten: driekwart (76%) van de deelnemers ziet niets in de oprichting van één centrale Europese regering en een meerderheid (56%) wil dat de lidstaten minder bevoegdheden afstaan aan de EU dan nu het geval is. Twee derde (64%) ziet daarnaast het liefst dat er voorlopig geen nieuwe landen meer toetreden. ‘Er moet worden samengewerkt, niet samengevoegd’, is één van de vele reacties.

Provincie: