zondag, 19. juli 2015 - 10:22

Nieuwe app kan levens redden na verkeersongeluk

Amsterdam

Een nieuwe app die na een zware botsing automatisch 112 belt en hulpdiensten alarmeert, kan jaarlijks duizenden levens redden na een verkeersongeluk. Deze Collision Call stuurt bovendien een e-mail met de exacte positie naar familie, werk en vrienden, zodat zij direct actie kunnen ondernemen. Dat scheelt kostbare tijd, die meteen na een verkeersongeluk van vitaal belang is.

In feite meet de app g-krachten die vrijkomen bij een botsing. Als die krachten boven het voor mensen gevaarlijke maximum komen, wordt automatisch het alarmnummer in het land waar je bent gebeld en worden e-mails aan ingeprogrammeerde bekenden verstuurd. Om te voorkomen dat zoiets ook gebeurt als iemand zijn telefoon laat vallen of hard weggooit, begint de app pas te werken als er gedurende 10 seconden harder dan 30 kilometer per uur wordt gereden.

Jaarlijks overlijden wereldwijd 1,3 miljoen mensen door verkeersongelukken en raken er 50 miljoen gewond of invalide. Sommige duurdere auto's hebben al een ingebouwd systeem dat alarmcentrales waarschuwt bij ongelukken. De EU stelt vanaf 2018 het alarmeringssysteem Ecall verplicht voor nieuwe auto's. Dat legt automatisch contact met 112 als een auto verongelukt. Dat wordt gesignaleerd op basis van botsingssensoren en het uitklappen van de airbags. De EU verwacht daarmee 2500 levens per jaar te redden op een totaal aantal verkeersslachtoffers van 25.000.

In de toekomst wil men de app verder uitbreiden, zodat er niet alleen telefonisch contact is met alarmnummers, maar deze ook een e-mail met positiebepaling ontvangen. Nu zijn veel alarmcentrales nog niet via e-mail bereikbaar. In die e-mails staan ook de gemeten g-krachten vermeld, zodat ambulancepersoneel daar rekening mee kan houden. 

Categorie: