maandag, 20. juli 2015 - 8:10 Update: 21-07-2015 12:14

Franse president wil nog veel meer Europa en pleit voor één regering eurozone

Franse president wil één regering voor eurozone
Foto: fbf archief
Parijs

In de Franse zondagskrant Le Journal du Dimanche pleit de Franse president Hollande in een open brief voor één regering voor de hele eurozone.

Daarnaast wil hij ook één gemeenschappelijke begroting en één parlement voor de hele eurozone. De open brief is gericht aan de oud-voorzitter van de Europese Commissie Jacques Delors. Toen Delors voorzitter was van de Europese Commissie werd het besluit genomen om de euro in te voeren. Hij was ook voorstander van zo'n 'euro-regering'. Dit schrijven verschillende media maandag.

Hollande schrijft dat de 19 landen er ooit voor gekozen hebben lid te worden, omdat dat in hun eigen belang was, 'en geen enkel land heeft er na 15 jaar voor gekozen om eruit te stappen'. Dat rechtvaardigt volgens de Franse president een flinke ingreep in de structuur van de eurozone. Zijn pleidooi komt precies een week na het moeizaam tot stand gekomen akkoord tussen de eurolanden en Griekenland.

Volgens Hollande denken de 28 landen van de Europese Unie niet hetzelfde over de toekomst en blijven parlementen te ver verwijderd van beslissingen. Hollande: 'Wat ons bedreigt is niet te veel Europa, maar juist een gebrek daaraan.'

Categorie:
Tag(s):