maandag, 20. juli 2015 - 9:48 Update: 21-07-2015 19:13

Nederlandse vrouwen leggen claim neer bij ziekenhuizen voor PIP-implantaten

Ziekenhuizen en klinieken krijgen schadeclaims vanwege slechte PIP-implantaten
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Nederlandse vrouwen met een PIP-borstimplantaat stellen vier ziekenhuizen en privéklinieken aansprakelijk voor de geleden schade. DAS advocaten stapt namens deze vrouwen naar de rechter.

Ziekenhuizen en hun verzekeraars hebben tot nu toe altijd geweigerd om aansprakelijkheid te erkennen.  Ze beroepen zich op een wetsclausule die bepaalt dat het 'onredelijk' kan zijn om ziekenhuizen en artsen aansprakelijk te stellen voor gebrekkige medische hulpmiddelen. Maar volgens deskundigen is deze regel gedateerd. Dit schrijft het AD maandag.

De krant schrijft dat de slachtoffers ook nergens anders de schade kunnen verhalen. De PIP-omplantaten zijn van Franse makelij, maar de producent is inmiddels failliet, evenals de importeur in Nederland.

In de implantaten was een verkeerde gel gebruikt, waardoor ze konden gaan scheuren en lekken. Bij een groot aantal vrouwen hebben siliconenresten zich door het lichaam verspreid. De vrouwen kregen hierdoor verschillende klachten. Ze kregen te maken met ontstekingen, gewrichtspijn, vermoeidheid, verstopte lymfeklieren en een verhoogd risico op auto-immuunziekten. In Nederland liepen naar schatting 1100 tot 1400 vrouwen met PIP-implantaten.