dinsdag, 21. juli 2015 - 17:13 Update: 23-07-2015 8:58

OM stapt naar Hoge Raad na vrijspraak verdachte (44) in zaak Vivica Spong

Ook in hoger-beroep vrijspraak voor moord op Vivica Spong
Foto: Bon
Utrecht

Het Openbaar Ministerie (OM) stapt naar de Hoge Raad nadat het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden dinsdag de 44-jarige verdachte van de moord, dan wel doodslag op zijn partner Vivica Spong en hun ongeboren kind had vrijgesproken. Dit heeft het OM woensdag bekendgemaakt.

Het Gerechtshof concludeerde, evenals de rechtbank dat er onvoldoende wettig en overtuigend bewijs is voor een veroordeling. 

Bij de rechtbank

In eerste aanleg heeft de officier van justitie gevorderd verdachte wegens moord te veroordelen tot een gevangenisstraf van 20 jaar. De rechtbank Midden-Nederland heeft verdachte bij vonnis van 12 februari 2014 vrijgesproken van moord, dan wel doodslag.

Het hoger beroep

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft hoger beroep ingesteld tegen het vonnis van de rechtbank Midden-Nederland. De advocaat-generaal heeft in hoger beroep opnieuw een gevangenisstraf van 20 jaar geëist wegens moord.

Verklaring deskundigen

Alle deskundigen in deze zaak hebben verklaard dat de letsels van Vivica Spong een noodlottig ongeval van de trap niet uitsluiten. Het hof is daarom op dit punt met de rechtbank van oordeel dat de forensische bevindingen in deze zaak geen uitsluitsel bieden over de vraag of Vivica Spong is overleden ten gevolge van een misdrijf of een noodlottig ongeval.

Zware verdenking

Het hof overweegt dat verdachte door zijn leugenachtige verklaringen ontegenzeggelijk een zware verdenking op zich heeft geladen betrokken te zijn geweest bij de dood van Vivica Spong en haar ongeboren zoon. Het hof ziet sterke aanwijzingen dat verdachte in de woning is geweest ten tijde van het overlijden van het slachtoffer.

Geen motief

Het OM heeft in hoger beroep uiteengezet dat de verdachte een motief voor het doden van het slachtoffer zou hebben gehad. Naar het oordeel van het hof ontbreekt in deze zaak een kenbaar motief.

Onvoldoende bewijs

Een pathologische misdrijfgerelateerde oorzaak van een ongeval en een kenbaar motief om het slachtoffer van het leven te beroven zijn belangrijke ankers in elke bewijsconstructie in een strafzaak. Nu deze ankers ontbreken, althans niet gedragen worden door voldoende en
overtuigende bewijsmiddelen, is het hof, net als de rechtbank van oordeel dat het overige bewijsmateriaal onvoldoende is om tot een bewezenverklaring te komen.

Het hof kan niet met voldoende zekerheid uitsluiten dat Vivica Spong en hun ongeboren kind op een andere wijze om het leven zijn gekomen dan opgenomen in de tenlastelegging, ondanks de vermoedelijke aanwezigheid van verdachte in de woning.