dinsdag, 21. juli 2015 - 22:51 Update: 22-07-2015 8:35

Hoger risico op borstkanker door jetlag en nachtdienst

Hoger risico op borstkanker door jetlag en nachtdienst
Foto: Archief EHF
Rotterdam

Wanneer het dag-en-nachtritme langdurig wordt verstoord, bijvoorbeeld wanneer men geregeld een nachtdienst draait of vaak te maken heeft met een jetlag, verhoogt dat de kans op borstkanker en leidt bovendien tot gewichtstoename. Dit blijkt dinsdag uit een studie van het Erasmus MC en RIVM.

Jetlag

Het is voor het eerst dat onderzoekers een oorzakelijk verband leggen tussen langdurige verstoring van het dag-en-nachtritme, zoals door regelmatig ploegendienstwerk en veelvuldige jetlag, en het ontstaan van borstkanker bij vrouwen en andere gezondheidsproblemen.

Verband leggen

De laatste jaren komen er vanuit epidemiologische studies steeds meer aanwijzingen dat langdurig werken in ploegendienst een risico voor de gezondheid vormt. Een direct oorzakelijk verband konden wetenschappers tot nu toe niet aantonen.

Leefgewoonten

De moeilijkheid schuilt in de verschillen in leefgewoonten tussen dag- en nachtwerkers. Het is bijvoorbeeld denkbaar dat vrouwen in nachtdienst later kinderen krijgen, ongezonder eten, minder sporten of meer alcohol drinken. Al deze factoren vergroten de kans op borstkanker en gewichtstoename.

Categorie:
Provincie: