woensdag, 22. juli 2015 - 12:52 Update: 22-07-2015 14:53

Marechausse houdt verdachte (29) op Schiphol aan dreig- en afpersmails 'IS'

Foto van Schiphol | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

Een 29-jarige man uit Apeldoorn is dinsdag 21 juli 2015 door de Marechaussee aangehouden op Schiphol op verdenking van het versturen van een dreig- en afpersingsmail. Dankzij een grondige analyse werd al snel duidelijk dat er geen sprake was van een concrete dreiging.

Een week daarvoor, op maandag 13 juli, kregen diverse media een e-mail waarin een dreiging werd gemeld gericht op enkele organisaties in Amsterdam. In de e-mail - ondertekend met IS – stond dat bij die organisaties explosieven zijn geplaatst.

De melding werd serieus genomen en onder leiding van het Openbaar Ministerie startte de politie direct een uitgebreid onderzoek. De Amsterdamse driehoek (burgemeester, hoofdofficier van justitie en politiechef) kwam bijeen om de dreiging te bespreken. De NCTV sloot hierbij aan. In dit overleg werd vastgesteld dat aanvullende maatregelen niet nodig waren. Wel werden de organisaties die in de e-mail zijn genoemd geïnformeerd en zette de recherche het opsporingsonderzoek voort.

Al snel bleek dat er geen concrete dreiging was en dat er geen daadwerkelijke link was met de terreurorganisatie IS. De recherche zocht verder naar de identiteit van de afzender. Onderzoek toonde aan dat de verdachte – een 29-jarige Apeldoorner - in het buitenland verbleef. Hij werd internationaal gesignaleerd. Toen de man op Schiphol landde, is hij aangehouden door de Koninklijke Marechaussee.

De verdachte wordt vrijdag 24 juli voorgeleid aan de rechter-commissaris. Indien kan worden aangetoond dat er nodeloze politie-inzet is geweest naar aanleiding van deze e-mail, wordt bekeken of de schade op de verdachte kan worden verhaald.

De namen van de organisaties die in de e-mail worden genoemd, worden bewust niet vermeld.

Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):