donderdag, 23. juli 2015 - 11:27 Update: 25-07-2015 9:23

VUmc weet aantal 'ongunstige' bloedtransfusies bij hartoperaties met 75% in te perken

Aantal bloedtransfusies bij hartoperaties VUmc met 75% gedaald
Foto: fbf
Amsterdam

In VUmc is het aantal bloedtransfusies tijdens en na hartchirurgie over de afgelopen vier jaar met 75% gedaald. Dit laat VUmc donderdag weten.

'Ook is het aantal heroperaties vanwege nabloedingen tot 1,3% teruggedrongen. Bloedverlies en bloedtransfusies zijn riskant voor het herstel van de patiënt. Het perioperatief bloed management van VUmc, een samenwerking van chirurgen, anesthesiologen, perfusionisten en intensivisten, is zo een groot succes zowel op landelijke als internationale schaal', aldus VUmc.

De afdelingen cardio-thoracale chirurgie en anesthesiologie van VUmc hebben de afgelopen jaren een perioperatief bloed management programma voor hartoperaties ingevoerd. Doel hiervan is om bloedverlies te voorkomen en zo het aantal bloedtransfusies te verminderen. Bloedverlies en bloedtransfusies tijdens en na hartoperaties vergroten de kans op complicaties en hebben een negatief effect op het herstel van de patiënt.

Verandering dagelijkse praktijk 

Het programma is heel succesvol en heeft tot een enorme verandering geleid in de dagelijkse praktijk van de hartchirurgie. Bij deze nieuwe aanpak staan optimalisatie van de chirurgische technieken en maatwerk ten aanzien van het vochtgebruik tijdens de ingreep en het bewaken van de bloedstolling centraal. 

Zo is de afgelopen vier jaar in VUmc het aantal bloedtransfusies tijdens en na hartchirurgie met 75% gedaald. Het aantal heroperaties als gevolg van nabloedingen is teruggedrongen tot 1,3% van alle patiënten die een hartoperatie ondergaan. Dit is een landelijk minimum.

Categorie:
Provincie: