donderdag, 23. juli 2015 - 14:19 Update: 26-07-2015 11:41

Celstraffen en taakstraffen voor prostitutie-klanten Valkenburgse zedenzaak

Cel- en taakstraffen voor eerste 12 prostitutie-klanten in Valkenburgse zedenzaak
Foto: Archief EHF
Maastricht/Valkenburg

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep tegen de straffen die de rechtbank donderdag oplegde aan 12 prostitutie-klanten in de Valkensburgse zedenzaak. Dit heeft het OM, die zwaardere straffen wil, donderdagmiddag laten weten.

De eerste 12 personen, die verdacht werden van het plegen van ontucht met een 16-jarige prostituee in de Valkenburgse zedenzaak, werden donderdag door de rechtbank in Maastricht veroordeeld voor cel- en taakstraffen.

Het Openbaar Ministerie eiste in al deze zaken gevangenisstraffen, variërend van 5 tot 12 maanden. De rechtbank heeft anders geoordeeld en heeft tien klanten veroordeeld tot het verrichten van een taakstraf met daaraan gekoppeld 1 dag gevangenisstraf. Twee verdachten zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf.

Oordeel van de rechtbank

De rechtbank heeft geoordeeld dat alle verdachten seksuele handdelingen hebben verricht met een minderjarige prostituee. De verdachten hebben daarmee de lichamelijke integriteit van het minderjarige meisje ernstig geschonden. Bovendien is haar hierdoor psychische schade toegebracht.  De verdachten hebben hierdoor bijgedragen aan het in stand houden van jeugdprostitutie.

Beroep op ‘afwezigheid van alle schuld’ afgewezen

Het verweer van de advocaten dat de verdachten geen straf zouden moeten krijgen omdat zij niet wisten dat het meisje minderjarig was, wordt niet door de rechtbank overgenomen. De rechtbank vindt dat de mannen onvoldoende deugdelijk onderzoek hebben gedaan naar de leeftijd van het meisje. Alle verdachten zijn daarom strafbaar.

Provincie: