donderdag, 23. juli 2015 - 15:54 Update: 23-07-2015 16:22

NFI verricht sporenonderzoek op Lowlands

NFI verricht sporenonderzoek op Lowlands
Foto: Archief FBF.nl
Biddinghuizen

Op Lowlands gaan dit jaar voor het eerst deskundigen van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) forensische experimenten uitvoeren. Dit meldt het NFI donderdag.

'De experimenten zijn onderdeel van het wetenschapsprogramma Lowlands Science, dat dit jaar voor het eerst onderdeel uitmaakt van het festival', aldus het NFI.

De onderzoekers willen meer inzicht krijgen in overdracht van DNA-sporen. Bijvoorbeeld in situaties waar daders hun slachtoffers vastpakken, verslepen of vastbinden. Deze sporen zijn met het blote oog vaak niet zichtbaar, maar kunnen bijvoorbeeld wel een DNA-profiel van de dader opleveren en daarmee voor een doorbraak zorgen in een strafrechtelijk onderzoek.

Inzage in locatie sporen

Het is voor de onderzoekers van het NFI nuttig om meer inzage te krijgen in waar daders bij het uitvoeren van bovenstaande handelingen hun sporen achterlaten. Dit zijn de meest kansrijke plekken om te bemonsteren en DNA-materiaal van de dader te vinden.

Dader versleept slachtoffer

De bezoekers van Lowlands kunnen in het NFI Crime Lab aan verschillende experimenten deelnemen. Bij één van de experimenten worden ze gevraagd om elkaar binnen een korte tijd over een bepaalde afstand te verslepen en bij een ander experiment is het verzoek of ze twee voorwerpen aan elkaar willen vastbinden. Met behulp van een forensische lamp bekijken de onderzoekers vervolgens waar de sporen zich bevinden en fotograferen ze de sporen.

Categorie:
Provincie: