donderdag, 23. juli 2015 - 16:55 Update: 23-07-2015 17:06

OM wil ontslag voor agenten na dodelijke schoten Rotterdam

OM wil ontslag voor agenten na dodelijke schoten Rotterdam
Foto: Archief EHF
Rotterdam

Donderdag heeft het Landelijk Parket (LP) van het Openbaar Ministerie (OM) bij de rechtbank Rotterdam ontslag van rechtsvervolging geëist voor de politieagenten die voor de dood van Michael Stok terechtstaan. Dit meldt het OM donderdag.

Volgens het OM handelden de agenten uit noodweer. De 29-jarige Stok kwam op 7 april 2013 in de Fazantstraat in Rotterdam om het leven door politiekogels.

Onderzoek

Na het schietincident op 7 april 2013 volgde een onderzoek van de Rijksrecherche. De conclusie van het OM op basis van dat onderzoek was dat het vuurwapengebruik door beide politieambtenaren gerechtvaardigd was: Hun handelen was ingegeven door een noodweersituatie. Het OM seponeerde de zaak. 

Nabestaanden

De nabestaanden van Stok konden zich niet verenigen met deze beslissing en dienden een klacht in bij het Gerechtshof. Het Gerechtshof oordeelde naar aanleiding van die klacht dat het OM de politieambtenaren moest vervolgen.

Noodweer

Het OM concludeert opnieuw dat beide politiebeambten vanuit hun verantwoordelijkheid als rechtshandhaver in onze samenleving naar eer en geweten hebben gehandeld. 

Het OM beoordeelt het politieoptreden in de context van het moment op 7 april 2013 en op basis van de inschatting van de situatie door de twee politiemensen destijds. De twee politieambtenaren schoten uit noodweer, omdat zij vreesden voor de veiligheid of het leven van anderen als zij Stok zijn gang hadden laten gaan.

“Deze zaak kent alleen maar verliezers”, zei de officier van justitie in haar requisitoir waarin zij ook haar diepe medeleven betuigde aan de nabestaanden van Stok.

Waarschuwingsschot

Stok was kwaad en verkeerde onder invloed van alcohol die bewuste dag in april 2013. Nadat twee stadswachten de man aanspraken op zijn loslopende honden, zou Stok hen hebben beledigd en één van hen omver hebben geduwd. 

Een getuige zou Stok vervolgens geslagen hebben. De Rotterdammer is naar huis gelopen en heeft daar een wandelstok met ijzeren punten en een mes opgehaald, die als wapens moesten dienen.

De stadswachten riepen de hulp in van twee politieagenten. Stok zette het op een rennen. Omdat hij, ondanks meerdere sommaties, zijn wapen niet wilde laten vallen, loste één van die agenten één of twee waarschuwingsschot(en). Toen de man ook daar niet op reageerde, is gericht op hem geschoten. Stok is daarbij dodelijk getroffen.

Provincie:
Blik op 112: