donderdag, 23. juli 2015 - 20:53 Update: 23-07-2015 22:35

Levenseindekliniek krijgt het steeds drukker door toename aantal kankerpatiënten

Forse toename aantal kankerpatiënten bij Levenseindekliniek
Foto: fbf
Den Haag

Er is in de eerste helft van dit jaar bij de Levenseindekliniek in Den Haag een forse toename waarneembaar van kankerpatiënten. Dit meldt de Stichting Levenseindekliniek donderdag.

In het eerste half jaar van 2015 heeft de kliniek bijna evenveel kankerpatiënten euthanasie gegeven als over heel 2014. In dat jaar kregen 53 kankerpatiënten euthanasie, de afgelopen zes maanden waren dat er 49.

De toename is opvallend, omdat kankerpatiënten van alle mensen met een euthanasieverzoek het meeste kans maken dit ingewilligd te zien door de eigen huisarts. Dat geldt veel minder voor de patiëntgroepen waarop de Levenseindekliniek zich richt, zoals mensen met dementie, psychiatrisch patiënten en ouderen met een veelvoud van ouderdomsklachten. 

Dat steeds meer kankerpatiënten bij de Levenseindekliniek komen duidt er op dat ze ook steeds vaker vergeefs een euthanasieverzoek doen bij hun eigen arts. De Levenseindekliniek helpt alleen mensen wiens verzoek door de eigen arts is afgewezen.

Psychiatrische aandoening

Ook blijkt uit de halfjaarcijfers dat in de eerste helft van 2015 al meer mensen met een psychiatrische aandoening euthanasie kregen dan in heel 2014. Een uitbreiding van de psychiatrische expertise (meer psychiaters en psychiatrisch verpleegkundigen) gecombineerd met een uiterste krachtinspanning van de hele Levenseindekliniek is de verklaring voor deze toename.