maandag, 27. juli 2015 - 22:09

Vogelgriepvirus H7N7 vastgesteld in Emsland

Vogelgriep
Foto: fbf
Emsland

In Herzlake in de Duitse Landkreis Emsland, ongeveer 30 kilometer over de grens bij Emmen, is een hoogpathogene variant van vogelgriep vastgesteld op een pluimvee bedrijf met 10.200 scharrelkippen.

De kippen zijn inmiddels preventief geruimd. De verdenking kwam aan het licht op basis van gegevens uit eigen controles en werd bevestigd door onderzoek van monsters door het ministerie van Landbouw en het nationale referentielaboratorium van het Friedrich Loeffler instituut. Het blijkt om een subtype van het H7N7-virus te gaan. Volgens wetenschappers zou overdracht op mensen alleen kunnen plaatsvinden door direct contact met besmette dieren. 

De Landkreis Emsland voert alle noodzakelijke maatregelen zoals die in de Europese Unie voorgeschreven zijn uit om verspreiding van het virus te voorkomen. Er is een controlezone in een straal van 3 kilometer rond het bedrijf ingesteld en een toezichtsgebied in een straal van 10 kilometer. In deze gebieden geldt een vervoersverbod voor pluimvee en pluimveeproducten.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):