dinsdag, 28. juli 2015 - 11:39

Dit weekend Zwarte Zaterdag in Frankrijk

Zwarte Zaterdag in Frankrijk
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Den Haag

Frankrijk maakt zich op voor de grootste verkeersdrukte van het jaar. Komend weekeinde begint voor miljoenen Fransen de vakantie. Op Zwarte Zaterdag, 1 augustus reizen vakantiegangers massaal over de Autoroutes met als gevolg lange files en veel oponthoud.

De ervaring van afgelopen jaren leert dat rijden op Zwarte Zaterdag door Frankrijk zo’n 3 tot 4 uur extra reistijd kost. Tussen 06.00 en 13.00 uur is het zaterdag spitsuur. De ANWB adviseert om pas na 13.00 uur met de auto door Frankrijk te reizen. Ook in Italië, Spanje en Zuid-Duitsland is augustus de vakantiemaand en vertrekken veel mensen naar de populaire vakantiebestemmingen. Bovendien zit voor velen de vakantie er weer op en vertrekken zaterdag naar huis.

Rond 13.00 uur het hoogtepunt

Rond 06.00 uur verwacht de ANWB in Frankrijk de eerste lange files op de routes naar het zuiden. De route door de Rhônevallei (A7) is traditioneel het grootste knelpunt, vooral rond Valence ten zuiden van Lyon. In het westen van Frankrijk zal het verkeer vastlopen bij de tolstations op de A10 Parijs-Orléans-Spaanse grens. Ook op de alternatieve routes naar het zuiden over de A39 via Bourg-en-Bresse, door het midden van Frankrijk via de A20 (Limoges) of de A71/A75 (Clermont-Ferrand) moeten vakantiegangers rekening houden met fors oponthoud. De files breiden zich in de loop van de ochtend verder uit en zullen rond 13.00 uur het hoogtepunt bereiken. Vorig jaar stond er op dat tijdstip ruim 900 kilometer file in Frankrijk.

Duitsland

Ook de Duitse Autobahnen zijn zaterdag overvol. De ANWB verwacht in beide richtingen lange files op de A3/A9 Frankfurt-Neurenberg-München en op de A8 München-Salzburg. In het noorden liggen de knelpunten op de wegen rond Bremen en Hamburg op de A1/A7.

Oostenrijk

Oostenrijk mag dit weekend rekenen op een grote stroom vakantiegangers uit Zuid-Duitsland. Dat is vooral op de B179, de A10 en de A13 te merken. Verder zal er veel vertraging zijn op de A11 bij de Karawankentunnel richting Slovenië. Drie uur oponthoud is op dagen als deze geen uitzondering. Voor de Sint Gotthardtunnel in Zwitserland zal de wachttijd oplopen tot twee uur.

Italië

De Italianen vertrekken vrijdag en zaterdag ook massaal naar hun vakantiebestemming. De belangrijkste knelpunten in Italië zijn de A14 bij Bologna richting zuiden, de A22 bij Trento en de wegen richting Middellandse- en Adriatische kust.

Nederland

In Nederland gaat dit weekend de A44 Amsterdam-Den Haag weer dicht voor werkzaamheden. De afsluiting is in beide richtingen van donderdagavond 22.00 uur tot maandagmorgen 05.00 uur tussen Leiden en Leiden-Zuid. Het verkeer kan omrijden over de A4. 

Daarnaast zorgen diverse evenementen ook nog eens voor de nodige drukte.